Článek

Den Země

Profilová fotka

Mgr. Bohumila Mikulková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Bohumila Mikulková

Letos jsme Den Země oslavili o týden později z organizačních důvodů. V pátek 28. 4. se školou neslo téma: Konzumní způsob života a jeho dopad na životní prostředí.

Znáte eshop Knihobot? Ekokoza? Zachraň jídlo? Bezobalu?

Co mají zmíněné odkazy společného? Je to postoj k životnímu prostředí a omezení odpadního materiálu.

Třídit odpad vnímáme jako velmi důležité, ale v dnešní době bohužel nedostačující.

My Češi jsme v třídění odpadů na špičkové úrovni a jsme za to často chváleni. Třídí u nás 73% obyvatel. Co se však děje s odpadem, jakmile je vytřízen na odpadních linkách, už ví málo kdo.

Za mého dětství neexistovaly plastové tašky. Každý měl síťovku nebo plátěnou tašku. Potraviny se balily do papíru. Žádné sycené vody v plastu, ale domácí výroba sifónu. A tak bych mohla pokračovat. Netvrdím, že jsme žádný odpad nevyprodukovali, ale jednorázového odpadu bylo mnohem méně.

Cílem projektového dne bylo žákům ukázat, jak šetřit životní prostředí. Že děravé ponožky nemusí hned házet do koše, ale dají se zašít. Že bychom neměli podléhat dnešní spotřební době, která se v žádném případě neohlíží na udržitelný rozvoj a šetrné životní prostředí, a ten, kdo to dělá, je podivín.

Když omezíme vznik zbytečných obalů a odpadů, budeme šetřit nejen přírodu, ale i své zdraví. Snížíme totiž množství škodlivých látek v domácnosti - aditiva, konzervanty, chemie v jídle i v domácnosti.

Věděli jste, že voskované ubrousky nebo pytlíky prodlouží čerstvost potravin 2 až 5-násobně? Nahradí mikrotenové sáčky a jsou kompostovatelné.

Zde je jednoduchý typ na jejich výrobu: https://www.pleva.cz/a/jak-si-vyrobit-voskovane-ubrousky-a-co-do-nich-zabalit .

Omezit konzumní způsob života je snadné.

Galerie